Älä osta mitään vai Black Friday?

Älä osta mitään vai Black Friday?

Tänään kiskotaan kuluttajaa kahteen suuntaan. Kaupat huutavat täysillä Black Fridayta ja muutamat toimijat, Luonto-Liitto etunenässä, kehottavat harkitsemaan tarkemmin Älä osta mitään -päivänä.

Black Fridaysta alkaa joulun ajan kulutusputki, ja kaupat mainostavat mojovia alennuksia. Jenkeistähän tämäkin homma on lähtenyt, ja siellä Black Friday on suurin yksittäinen kauppapäivä. Nykyään tietysti kaupankäynti tapahtuu entistä enemmän netissä.

Älä osta mitään -päivä taas on sekin ison meren takaa, mutta Kanadan puolelta. Kuluttajien vapaapäivä, jolloin voi pysähtyä miettimään omia kulutustottumuksiaan, impulsiivisuuttaan kaupoilla sekä ekologisia asioita. Luonto-Liitto kehottaa tänä vuonna harkitsemaan erityisen tarkkaan lentolippujen ostamista. Se kun on yksittäisenä ostoksena yksi eniten ilmastoa rasittava ostos. Onko lomalle ja lomalla aina niin kiire? Entä voisiko kotimaan työmatkankin tehdä junalla lentämisen sijaan?

Mitä teen itse tänään?

Sovittiin, että mies käy aamulla hakemassa lapselle toppapuvun, jonka osto on jäänyt roikkumaan. Lisäksi meillä juhlitaan viikonloppuna pikku kundin syntymäpäiviä, joten käyn vielä ruokakaupoilla. Television hankinta meillä taitaa olla edessä (nykyisessä ääni pätkii lähetyksissä niin, että ohjelmien seuraaminen on joskus mahdotonta), mutta olemme vitkutelleet jo viime keväästä. Pärjäisikö ilmankin?

Mutta aamuni aloitan vieraana Sitran Debatissa aiheesta Maapallon kantokyky: seuraile somea! Esitystä Sitrasta voi seurata myös suorana klo 9 alkaen. Lisätietoa täältä.

#äläostamitään #äom #sitradebatti

3 Replies to “Älä osta mitään vai Black Friday?”

  1. Ostin tietokoneen. Ei edes kaduta, koska olisin joka tapauksessa ostanut uuden kannettavan vielä tämän vuoden puolella vanhan alkaessa piiputtaa ja kirjoitettavien asioiden lisääntyessä koko ajan. Samalla tuli ostettua suojapussi, tai mikä lieneekään sleeven sopiva suomennos, jotta uutukainen pysyisi priimana ja seuraavan tietokoneen osto lykkääntyisi edes vähän. Tällaisissa jutuissa Black Friday on varsinkin opiskelijan näkökulmasta hyvä – pystyy satsaamaan vähän parempaan samalla hinnalla, jolla tavallisesti saisi vähän huonommin kestävän vastineen. 🙂

  2. Kiitos kommentista Emmi! Ja näinhän se tosiaan on: kaikkein järkevintä on hankkia tarvitsemansa silloin, kun sen saa itselleen sopivaan hintaan. Mites, veitkö tai vietkö vanhan läppärin kiertoon?

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: