Menitkö sekaisin ekotermeissä? Saako ekohammasharjan laittaa biojätteeseen?

Menitkö sekaisin ekotermeissä? Saako ekohammasharjan laittaa biojätteeseen?

Joskus on vaikea toimia ympäristöystävällisesti, ja vielä vaikeampaa se on, kun ympärillä olevat yritykset viljelevät villisti eko-sanoja. Kaikki eko ei ole ekologista eikä vihreä niin kovin vihreää. Vaikka ympäristöystävällisyyteen viittaavia mainossanoja oikeasti säädelläänkin, niin jokainen tajuaa, ettei vähän vihreämpi citymaasturi kovin vihreä ole, jos sillä rällää päivät pitkät kaupungilla. Ympäristöystävällisyyteen liittyy termejä, jotka eivät välttämättä aukene heti. Biohajoava? Kompostoituva? Maatuva? Biomuovi?

Hajoava tarkoittaa sitä, että esine hajoaa jollakin tavoin (fysikaalisesti, kemiallisesti tai biologisesti, eivätkä ne ole toisiaan poissulkevia) ympäristössä jossakin ajassa. Valtaosa esineistä hajoaa kyllä joskus. Biohajoava tarkoittaa sitä, että mikrobit (usein bakteerit) hajottavat esineen jossain ajassa. Tärkeä merkitys on juuri ajalla ja olosuhteilla. Bakteerit kyllä hajottavat puuvillaisen paidan, mutta ei kovin nopeasti verrattuna ruokajätteeseen eikä sitä kukaan yritäkään laittaa biojätteeseen.

 

Kompostoituva on sitä, miltä se kuulostaa. Eli jos jätteen laittaa kompostiin, niin siitä pitäisi tulla suhteellisen tasalaatuista humuksen kaltaista ainetta eli se muuttuu mullaksi. Tässäkin tulee vastaan aika, eivät ne jätteet siellä kompostissa vuosikymmeniä ole. Esimerkiksi ekokaupoissa myytävää bambuvartista hammasharjaa mainostettiin kompostoituvaksi pari vuotta sitten. Huomautin asiasta, ja nyt markkinointiteksti kuuluu, että kompostoituva 2-3 vuodessa. Nyt kuluttajan pitäisi ymmärtää, että käytännössä kukaan tai mikään ei kompostoi jätteitä kolmea vuotta, vuosikin on jo aika pitkä aika. Eli kyseinen hammasharja kuuluu poltettavan jätteen joukkoon, aivan kuten ”perinteinen” muovinenkin. Eli sen ekologisuus jää tuotteen elinkaaren alkupäähän. Suurissa kompostointilaitoksissa jäte voi kulkea esimerkiksi kompostointitunnelin tai -rummun läpi viikossa tai muutamassa viikossa. Sen jälkeen se saattaa maata aumakompostissa. Maatuva tarkoittaa yleensä suunnilleen samaa kuin kompostoituva.

Biomuovi taas voi tarkoittaa kahta asiaa. Se voi olla valmistettu kasvipohjaisista, uusiutuvista raaka-aineista. Tai sitten se voi olla biohajoava. Parhaimmillaan tietenkin molempia, mutta ei välttämättä. Eli biomuovi, joka ei ole biohajoava, hajoaa vaikkapa mereen yhtä hankalaksi silpuksi kuin öljypohjainenkin muovi.

Ja vastaus otsikon kysymykseen? Ekohammasharja ei kuulu biojätteeseen. Edes biomuovipussit eivät usein ehdi kompostoitua ja ne noukitaan biojätteen seasta pois. Tyhjät jauhopussit ovatkin hyvä vaihtoehto biopusseiksi, toki ne hajoavat usein jo ennen kuin saa vietyä pussin pois keittiöstä.

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: