Mihin perustuu naiseus tai miehyys?

Mihin perustuu naiseus tai miehyys?

Tänään menemme katsomaan juhlahumua, kun Pride-viikko huipentuu kulkueeseen ja pääjuhlaan. Jo viikolla kerroin lapselleni, että olemme menossa sitä katsomaan ja eilen tajusin, että en ollut selittänyt, että mistä asiassa on kyse. Siitähän tuli pitkä selvitys eikä lapsi jaksanut kuunnella. Höpötykseni päätteeksi hän sanoi, että mullakin on asiaa (hienosti odotettu omaa puheenvuoroa!). Hänen tarinansa alkoi paloasemalta ja arvelin ensin, että nyt vaihdettiin kokonaan puheenaihetta, kuten 5-vuotiaan kanssa vielä usein tapahtuu. Mutta hänen tarinansa päättyi siihen, että vaikka iso osa palomiehistä on miehiä, niin ei ole yhtään omituista vaikka nainen on palomies.

Ei ole yhtään omituista vaikka nainen on palomies.

 

Bingo. Jokainen valitsee omat taistelunsa, ja tämä on asia, jota minä haluan viedä eteenpäin.

Tässä maassa ei ole helppo olla sukupuolen perusteella johonkin vähimmistöön kuuluva, ja seksuaalisen suuntautuneisuuden kanssakin joutuu vielä syrjityksi. Lehdistä olen lukenut tarinoita ihmisistä, jotka ovat eri sukupuolta kuin on aluksi luultu. Yksi asia niissä tarinoissa tekee minut surulliseksi. Monissa tarinoissa nimittäin kerrottu jotain tähän tyyliin: jo lapsena tykkäsi käyttää mekkoja ja leikkiä nukeilla TAI leikki rajuja leikkejä. Siis ihan tavallisia juttuja, joita kuka tahansa ”saa” tehdä. Korostan, että en missään tapauksessa epäile yhdenkään transihmisen kokemusta sukupuolestaan, näitä asioita voi olla vaikea sanoittaa. Ihminen yleensä varmaankin vaan tietää, mitä sukupuolta on, mutta liian usein muut määrittelevät sitä tekojen kautta. Tuollaisten ihan tavallisten tekojen.

Sukupuoli ohjaa ammatinvalintaa

Suomi on monilla tavoilla aika tasa-arvoinen maa. Sellainen kummallisuus meillä täällä on, että housujen sisältö vaikuttaa hämmentävän paljon ammatinvalintaan, kuten vaikka Hesari tuossa keväällä kirjoitti. Ja ammatinvalinta ei suinkaan ole ainoa asia, vaan moni muukin tekeminen.

Tein joskus nuorena aikuisena Setan sivuilla testaa sukupuolesi -testin. (Testiä ei enää ole, mutta googlailemalla selviää, että sellainen on ollut olemassa). En suinkaan saanut vastaukseksi, että olet nainen vaan androgyyni. Vaikka olen identiteettini suhteen aikoinaan paininut varmaan siinä missä muutkin nuoret ja nuoret aikuiset, en ole sitä koskaan epäillyt, ettenkö olisi nainen. Kyllä minä olen nainen, ja ihan sellainen nainen kuin haluan olla.

Mitä naiseus tai mieheys? Mitä naisena tai miehenä oleminen sinulle tarkoittaa? Se voi olla aika vaikea kysymys, mutta kannattaa miettiä. Minun naiseuteni ei liity hameeseen tai koulussa opiskeltaviin aineisiin. Teini-ikäisenä mekko ei ollut minulle luonteva vaate enkä ottanut kuuleviin korviinikaan matikan opettajan vihjailuja siitä, että naiset eivät osaa luonnontieteitä.

Meillä on 5-vuotiaan kanssa keskusteltu tyttöjen ja poikien jutuista. Valitettavasti nämä tarinat liittyvät aina päiväkotiin. Siellähän sitä ryhmässä opitaan uusia asioita, sekä tarpeellisia että huuhaata. Sejase sanoi, että joku väri on tyttöjen/poikien väri. Tämä on poikien kirja, tämä on tyttöjen leikki. Aikuisethan näitä asioita lapsilleen opettavat: pojat ovat sellaisia raisuja ja villejä (joo, jotkut pojat ovat, eivät kaikki) ja tytöt niin siistejä ja järjestelmällisiä (really?) . Sukupuolten sisällä on niin suuria eroja, että yleistäminen on typerää.

Sama pätee aikuisten maailmaan. Enkä nyt tarkoita edes sitä koodausta, että valkoinen tylliunelma on naisen häävaate, vaan asioita joita kaikki sukupuolet ihan yleisesti tekevät. En oikeasti aina edes muista, että luonnontieteet, talousasiat, ruoanlaitto tai liikunta on yhdistetty johonkin sukupuoleen.

Meillä on 5-vuotiaani kanssa tähän liittyvä muistisääntö: jos asiaan ei tarvita pimppiä tai pippeliä, niin se ei ole tyttöjen tai poikien juttu. Jos tarvitset pimppiä tai pippeliä leipomiseen, niin pliis, älä tarjoa minulle kakkua.

Mahtavaa Pridea kaikille!

 

PS. Olen tietoinen, että olen määritellyt tässä tekstissä sukupuolta housujen sisällön perusteella, vaikka eihän se niin aina ole. Käytin tyylikeinona, että saan streotypioiden naurettavuuden paremmin esiin.

 

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: