Tarvitseeko jätteitä enää lajitella?

Tarvitseeko jätteitä enää lajitella?

Moni on huomannut ja muistaa, että niin sanottu kaatopaikkakielto astui voimaan viime vuoden alusta. Kyseinen asetus kieltää dumppaamasta kaatopaikalle orgaanista* jätettä. Kotitalouksien sekajätettä ei siis viedä enää kaatopaikoille, vaan ne poltetaan jätevoimaloissa. Liian moni on laskenut tästä nyt yksi plus yksi: jätteitä ei tarvitse enää lajitella, kun ne kerta poltetaan. Kaatopaikalle ei mene mitään. Problem solved.

Väärin!

Sinun jätteesi on nimittäin tärkeää raaka-ainetta. On paljon järkevämpää (sekä ympäristön että pääsääntöisesti myös talouden kannalta) käyttää käytöstä poistettu esine tai asia raaka-aineena uuden valmistamiseen kuin energiaksi (eli polttaa). Uutta muovia, paperia ja tekstiiliä tehdään joka tapauksessa, joten on parempi käyttää kierrätysraaka-ainetta kuin neitseellistä öljyä, puuta tai puuvillaa.

Tätä kutsutaan jätehierarkiaksi ja olen kirjoittanut siitä viisiosaisen postaussarjan, joka alkaa postauksella Mikä jäteasioissa on olennaista. Hierarkiaa ei ole rakennettu huvikseen, vaan se on järkevää toimintaa, niin ympäristön kuin taloudenkin kannalta. Kun jäte poltetaan, siitä saa energiaa: sähköä ja lämpöä. Sähköä voidaan tuottaa muillakin ympäristöystävällisillä tavoilla. Lämpöä syntyy vähän siellä sun täällä, ja se on monesti jopa jätettä. Toki jätevoimalat ovat kalliita laitoksia, eivätkä ne tyhjinä jauha omistajilleen rahaa.

Jätemaksut ovat muutenkin niin pienet, ettei niitä välttämättä huomaa, etenkään rivi- tai kerrostaloissa. Moni omakotitaloasuja on kuitenkin tajunnut, että lajittelemalla kaiken mahdollisen jätteen, oma sekajätelaatikko voidaan tyhjentää todella harvoin ja siinä säästyy rahaa. Katsoin hintaesimerkkejä HSY:n sivuilta. Jos jäteauto piipahtaa omassa pihassa parin viikon välein, niin hinta on parisataa vuodessa. Jos välin onnistuu tuplaamaan, niin summa puolittuu (ja vähän enemmänkin). Jos kompostoi omalla pihalla ja onnistuu tikistämään sekajätteiden määrän kahteen jätesäkkiin vuodessa, jätemaksu on 34 euroa vuodessa.

Lisäksi esimerkiksi biojätteen polttaminen on vain typerää. Jos et usko, niin voithan sitä kokeilla ensi kesänä oman kesämökkisi saunassa. 😉

Eli vastaus otsikon kysymykseen: Jätteiden lajittelu on aivan yhtä tärkeää kuin ennenkin.

*Orgaanista? Älä sotkeennu englannin kielen luomua tarkoittavaan organic-sanaan. Orgaaninen eli eloperäinen on vastakohta epäorgaaniselle. Kaikki asiat, jotka ovat joskus olleet jotain elävää ovat orgaanista. Jopa fossiilinen öljy on joskus ollut elävää. Kemisti sanoisi, että hiiltä sisältävät asiat. Epäorgaanisia, niitä kaatopaikalle luvan kanssa vietäviä asioita voisivat olla kivijäte ja tuhka, silloin kun ne eivät ole käyttökelpoisia mihinkään.

 

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: