Lajittele ja kierrätä

Lajittele ja kierrätä

Ollaan kolmannessa osassa jätteitä käsittelevää postaussarjaa: tärkeintä on estää jätteen syntyminen ja vähentää jätettä jättämällä turhat tavarat kauppaan ja hankkimalla vähemmän, mutta laadukkaampaa tavaraa. Seuraavaksi tärkeintä käyttää tavaroita ja esineitä aina vaan uudelleen, mahdollisimman pitkään.

Jätehierarkian kolmas steppi on se kaikkein tutuin, ja valitettavasti usein se on ainoa asia, johon kiinnitämme huomiota eli

Kierrätä

Kierrätä kaikki mahdollinen. Kierrättäminen tarkoittaa sitä, että lajittelet ja valmistelet tavarat ja esineet siihen tilaan, että joku toinen (ihminen tai yritys) voi käyttää ne uudelleen jossain toisessa tavarassa tai esineessä. Materiaali kiertää. Kotona lajittelu on kaiken a ja o: jos olet heittänyt kaiken samaan pussiin, ei niitä kukaan enää erilleen kaivele.

Yritä tehdä kotiisi mahdollisimman helppo ja toimiva systeemi lajittelulle. Älä päästä mitään kädestäsi miettimättä, että kuuluuko jäte johonkin muualle kuin sekajätteeseen. Meillä on tiskialtaan alla bio- ja muovijäte sekä nykyään yhä pienemmäksi käyvä sekajäte (jota voidaan kutsua eri kunnissa monilla nimillä) sekä lasille että metallille pienet pussit. Kartonkijäte sullotaan aina niin että yhteen isompaan (puuro)pakettiin menee monen monta pienempää. Vanhoille vaatteille on kaksi kassia: toiseen rikkinäiset tai muuten ei-kirppikselle menevät ja toiseen kirppikselle tai tutuille kiertoon menevät. Paperinkeräyskassi on vaatehuoneessa, yhdessä pussissa ovat patterit, toisessa tyhjät mustepatruunat ja kolmannessa vanhaksi menneet lääkkeet. Arkikielessä puhumme kierrättämisestä, vaikka osa tavaroista meneekin vielä uudelleen käyttöön kuten mustepatruunat tai ihan vaan poltettavaksi kuten vanhat lääkkeet.

Jätteille pitää välillä myös tehdä jotain, että niitä voi kierrättää: homehtunut leipä ja muovipussi on erotettava toisistaan ja muovi- ja kartonkipakkaus on vähän huuhtaistava.

Kierrätykselle on nykyään jo aika hyvät mahdollisuudet kun vertaa vaikka parinkymmenen vuoden taakse, mutta paljon on vielä tekemistä, etenkin asenteissa. Viimeisen päälle tehty kierrättäminen on työlästä, myönnetään. Mutta minusta se kuuluu osana tavaran hankkimista: jos et ole valmis huolehtimaan tavarasta loppuun asti, älä hanki sitä. Toki se helpottuu, kun käyttää vähän aikaa suunnitteluun ja järjestää kotona asiat toimivaksi.

Kaupungeissa kierrättäminen onnistuu kelvollisesti jakeesta riippuen. Tällä hetkellä muovit ja tekstiilit voi joutua kantamaan vähän kauemmaksi, ja autottomana se voi olla hankalaa, mutta kokeile silti. Maaseudulla taas kierrätyspömpeleitä ei välttämättä ole joka kulmalla, mutta toisaalta autolla kuljetaan usein kauppaan, jonka pihassa kierrätyslaatikot ovat. Omakotitalossa asuva ystäväni muovinkierrätyksen olevan ehdottoman hyvä juttu: sekajätettä tulee niin sen ansiosta niin vähän, että jätemaksut pienenevät. Sama jätemaksujen pieneneminen koskettaa toki kerrostalossa asuviakin, vaikka sen vähän vaikeammin huomaa (periaatteessa yhtiövastikkeessa).

Kierrättäminen on tärkeää, mutta olethan lukenut sarjan kaksi ensimmäistä postausta. Ne ovat ne olennaisemmat askeleet jätehierarkiassa!

  1. Mikä jäteasioissa on olennaista?
  2. Onko se vielä käyttökelpoinen?

Ja sarjan seuraavat osat (lisätty 5.11.17)

4. Kun jätteiden kierrätys epäonnistuu

5. Jätteitä ei viedä kaatopaikalle

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: