Tiesitkö tämän biojätteestä?

Tiesitkö tämän biojätteestä?

Kaikkihan nyt biojätteet osaavat lajitella, ja niinhän he myös tekevät. Tai ainakin valtaosa? Vai miten se menikään?

Jätteiden lajittelu- ja keräystavat vaihtelevat seudullisesti. Harvaan asutussa Lapissa ei ole kerätty biojätettä erikseen lainkaan ja Pohjanmaalla biojäte kerättiin ainakin vielä viime vuonna mustiin jätesäkkeihin samaan astiaan muun jätteen sekaan (muu jäte pakattiin valkoiseen tai värilliseen pussiin ja jätteet lajiteltiin optisesti). Turussa erilliskerätyn biojätteen kerääminen on melko uusi juttu, Helsingissä sitä on tehty 90-luvulta lähtien. Lisäksi erilaiset kiinteistöt ovat eri asemassa: vanhempieni muutaman asunnon taloyhtiössä ei ole biojätteille omaa astiaa, ja sama koskee monia omakotiasujia ympäri Suomen. Pääkaupunkiseudulla omakotitalojen bioastiat kuitenkin tyhjennetään siinä missä muutkin, jos ovat reitin varrella. Kompostointia suositellaan toki niille, joilla keräystä ei ole. Saahan siitä hyvää multaa pihalle. Jos ei osaa, niin apua on tarjolla vaikka kansalaisopistoissa.

Miten biojäte lajitellaan?

Biojätteeseen kuuluvat ruoantähteet, kuoret ja kahvinpurut. Sinne laitetaan kalanruodot ja eläinten luut. Mukaan kelpaavat kuolleet kukkaset, lemmikkieläinten puupohjaiset kuivikkeet sekä talouspaperi. HSY:n ohjeiden mukaan leivinpaperi kuuluu sekajätteeseen. Jos siinä näppärästi kääräisee biojätettä mukana, niin kelpaa myös biojätteeseen, vaikka ei siinä mitään ravinteita olekaan kierrätettäväksi.

Nyt ehkä joku pyörittelee päätään, että eihän hamsterin kuivikkeita saa laittaa bioroskiin. Ei saakaan, jos asuu vaikkapa Hämeenlinnan liepeillä, jossa biojätteestä tehdään bioetanolia. Bioetanoli vaatii ”puhtaampaa” biojätettä. Eli ne oman taloyhtiön/kunnan ohjeet kannattaa ihan oikeasti lukea.

Sinne ei saa laittaa nesteitä eikä nestemäisiä öljyjä (jälkimmäiset pulloon ja sekajätteeseen, ellei satu löytämään öljynkeräystä, firmoille sellaisia on). Yksittäisestä roskasta purukumi on usein väärään paikkaan eksyvä; se kuuluu sekajätteeseen. Sitten sellaiset tuotteet, joita ehkä jopa vähän viherpestään kompostoituva/maatuva-termeillä: kuten vaipat, terveyssiteet tai puuvartiset hammasharjat, eivät maadu riittävän nopeasti eli sekajätteeseen. (Olen kirjoittanut sekoittavista ekotermeistä aiemmin, kannatta lukea.) Ja sitten luulisi olevan sanomattakin selvää, että muovia ei saa laittaa biojätteeseen.

Biojätteen voi pakata biopussiin, jauhopussiin tai sanomalehteen. Myös tyhjä puuropaketti kelpaa, jos se ei ole muovitettu (kuten maitopurkki on). Laittaapa joku isoihin kirjekuoriinkin (ei ikkunallinen). Minä laitan etenkin jauhopussin pohjalle vähän kananmunakennoa imemään kosteutta, ja lisäksi annan teepussien kuivahtaa hetken ennen biojätteeseen laittoa.

Mitä biojätteestä tehdään?

Biojätteestä voidaan siis tehdä jo mainittua bioetanolia polttoaineeksi, mutta se on harvinaisempaa. Yleisemmin biojätteestä saadaan energiaa kaasuna ja multaa. Meidän biojätteet Espoossa viedään Ämmässuolle, jossa ne jaotellaan kahteen osaan hienojakoinen mädätykseen ja karkeampi suoraan kompostointiin. Mädätys tarkoittaa sitä, että mikrobit hajottavat ainesta hapettomissa olosuhteissa ja syntyy biokaasua (metaania ja hiidioksidia). Tähän prosessiin menee kolmisen viikkoa.

Biokaasu käytetään Ämmässuolla omassa voimalassaan sähkön ja lämmön tuotantoon. Jyväskylässä biokaasua puhdistetaan (eli poistetaan hiilidioksidia), jolloin se sopii kaasuauton tankkiin.

Mädätysjäänne ja se karkeampi osa biojätteestä menee kompostoriin. Joukkoon lisätään tukiaineeksi risuhaketta, ja massa ohjataan kulkemaan kompostointitunnelin läpi (tekniikoita on toki muitakin). Kompostointi kestää pari, kolme viikkoa (joten voit uskoa, että se vaippa tai puinen esine ei siellä mullaksi muutu), minkä jälkeen komposti viedään jälkikypsymään ulos kasoihin, aumoihin. Ja sieltä saa lopulta kypsyttelyn jälkeen multaa, jota esimerkiksi Jyväskylässä sai käydä ostamassa suoraan jäteasemalta.

Mihin sun biojätteet menevät? Toivottavasti hyötykäyttöön, sillä raaka-ainettahan se on.

 

 

 

 

 

9 Replies to “Tiesitkö tämän biojätteestä?”

  1. Hyvä postaus! Näissä asioissa tuntuu olevan aika paljon hämminkiä. Esimerksiksi aika moni (kuten vielä minäkin ihan vähän aikaa sitten) luulee, että kukkamullan voi laittaa biojätteeseen, vaikkei sitä voi, koska siinä on usein hiekkaa, joka häiritsee jatkokäsittelyprosessia.

    Meiltä turkulaisilta biojätteet viedään tietääkseni Uudenkaupungin Biolinjalle, joka on sanonut, etteivät ne muovimaiset biojätepussit ole ollenkaan hyviä, koska ne hajoavat liian hitaasti ja muuttuvat epämääräisiksi venyviksi säikeiksi, jotka myös haittaavat prosessia. Kuulemma he toivoisivat, että biojätteet laitettaisiin vain paperipusseihin.

  2. Vaikka luulisi, että biojätteen lajittelu olisi helppoa, niin ei ole johtuen juuri noista eri paikkakuntien ohjeista.

    Teillä siellä Turussa päin (ilmeisesti Lounais-Suomen jätehuollon alueella asut?) ei kukkamultia saa biojätteeseen laittaa, mutta HSY:n ohjeiden mukaan kukkamullat ruukusta saa laittaa, mutta suurempia määriä ei.

  3. Mielenkiintoista! Bioroskat voisi siis myös kerätä Elovena-kaurahiutalelaatikkoon ja heittää laatikkoineen päivineen bioroskikseen? Tämä oli ihan uusi tieto mulle, mutta olisipas nuo kaurahiutalepaketit paljon näppärämpiä kuin lötköt ja herkät biopussit.

  4. Hei, löysin vasta blogisi ja luin innolla kaikki juttusi! Kiinnostava ja ajankohtainen ja asintuntijuudella kirjoitettu. Kiitos!

  5. Kiitos Irma sydäntä lämmittävästä palautteesta!

  6. Tosi mielenkiintoinen postaus, enpä oo tiennytkään, että biojätteet voi pakata (muovittomiin) puuropaketteihin!

    Täällä Italiassa on muoville, biojätteelle, lasille ja kartongille omat keräysastiansa, mutta muut jätteet menee sekajätteeseen. Muovin kierrätyksessä täällä ollaan tosi tarkkoja ja monilla ihmisillä näyttää tulevan paljon enemmän muovijätettä verrattuna sekajätteeseen. Toki se voi johtua myös siitä, että pulloja ei palauteta täällä kauppaan ja porukka ostaa ihan älyttömiä määriä vettä muovipulloissa.

  7. Hybä juttu! Mites paperiservetit? Olen jostain oppinut, että ne on biojätettä ja sinne ne meillä menee. Olen nähnyt myös leivinpaperia, joka oli biojätteeksi koodattu. Itsellä ei sellaista ole.
    Lajittelu on hauskaa. Nyt meillä on jo muovinkin keräys, joten kohta on keittiössä astiaa, jos monenlaista.

  8. Hei Tuula! Peruspaperiservetit sopii biojätteeseen, mutta lienee sama juttu kuin leivinpaperissa, että ei niissä kauheasti mitään ravinteita kierrätettäväksi ole, joten ei ole ”synti” laittaa sekajätteeseenkään. Muovinkeräys on kyllä ainakin meillä mullistanut kierrätystä, kun sekajätettä tulee niin vähän.

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: