Viisi helppoa vinkkiä ympäristöystävällisempään vaatekaappiin
Syksy on uuden aikaa ja kesän jäljiltä täytyy pukea enemmän vaatteita. On kolmeplusykköstä ja hulluapäivää. Vaatetta pitää ja haluaa ostaa. Haluaisitko olla ekologisempi vaatekaupoilla? Tehdä ympäristöystävällisempiä valintoja?
Kun kirjoittaa googleen ekologiset vaatteet, saa pitkän liudan vaatekauppoja ja vaatemerkkejä. Kukapa niistä tietäisi, ilman suurta tutkiskelua, että mikä niistä on ekologisin?
Mutta oikeasti ensimmäiset ja suurimmat askeleet eivät ole ollenkaan vaikeita:
- Hanki uutta vain tarpeeseen ja käytä vaatteesi loppuun asti.
- Yritä ostaa mahdollisimman laadukas vaate, joka kestää pitkään ja josta tykkäät pitkään.
- Pidä hyvää huolta vaatteistasi (pidä puhtaana, poista tahrat tuoreena, säilytä siististi kaapissa ja korjaa/korjauta rikkimenneet).
- Tuunaa ja ajanmukaista ne vaatteet, jotka meinaavat jäädä käyttämättä. Jos et osaa, niin vie ompelijalle.
- Yritä kierrättää käytöstä poistetut vaatteet ja tekstiilit.
Minä tarvitsen tätä ja minä haluan tämän ovat tietenkin eri asia. Mutta niin on myös minä haluan ostaa tämän nyt ja minä haluan käyttää tätä vuosikausia. En ole mikään psykologi, mutta ehkä oman elämänlaadun kannalta kannattaa pohtia niitä omia haluja.
Loppuun asti on tietenkin myös suhteellinen käsite. Luin jokin aika sitten eräästä blogista, että kirjoittaja ottaa alkukesästä käyttöön viidet tennarit ja syksyllä sitten heittää ne menemään, kun eivät enää edes kirpparille kelpaa. Jäin miettimään, mitä hän niillä kengillä tekee, kun omani tuntuvat kestävän paljon pidempään.
Laadukkaan vaatteen tunnistaminen voi olla vaikeaa, mutta ainakin sen todella huonolaatuisen tunnistaa, esimerkiksi napit ja saumat huonosti ommeltu ja näyttää jo vähän nuhjuiselta kaupassa. Itse olen oppinut kurkistamaan tuotetietoja lapuista ja jättämään ainakin kaiken akryylipitoisen kauppaan. Hinta ei välttämättä kerro mitään laadusta: muistan edelleen karvaasti 50 euron hintaiset kotimaiset (kangas toki todennäköisesti kudottu ulkomailla) legginsit, jotka nyppyyntyivät jo ensimmäisellä käyttökerralla. Vaikka sain uudet tilalle, niin nekin olivat parissa kuukaudessa reikäiset.
Jos ei osaa itse korjata, niin ompelijoita ja suutareita kannattaa käyttää. Ja hiiteen sellainen ajattelu, että ei kannata korjata, jos korjaaminen maksaa enemmän kuin uusi halpistuote. Olen itse vaihdattanut vetoketjun talvitakkiin, josta maksoin kirpparilla vitosen. Maksoin nahkasaappaiden uusista pohjista kolmekymppiä ja saan käyttää hyviä kenkiäni vielä vuosia.
6 Replies to “Viisi helppoa vinkkiä ympäristöystävällisempään vaatekaappiin”
Joo, itsekin olen tuota tennarijuttua miettinyt. Samat Vansit ovat olleet käytössä about 3 kesää, enkä niissä näe suurempia kulumisen merkkejä. Toki käytän muitakin keniä välillä, mutta niitä pääasiassa. 5 paria vois käyttää ehkä sen 10 vuotta..
En muista, että mitkään tennarit olisivat yhden kesän jälkeen roskiin joutuneet. Nyt olen noilla Lee Coopereilla kolme kesää (ja syksyä ja kevättä) talsinut. Vähän ovat sisältä kuluneet ja (valkoiset) nauhat vaihdoin uusiin, kun eivät pesemällä puhdistuneet. Vansit ovat kestäneet aina vuosikausia, Converset olleet vähän huonompilaatuisia, mutta nekin useamman kesän.
Mitä ihmettä, viidet tennarit kesän aikana!? Täytyy kyllä olla aikamoinen askellus ja seikkailut, että tuohon pääsee, sillä miulla on yhdet Henkkamaukanderin tennaritkin kestäneet jo yli viisi kesää – ja ne ei tunnetusti oo sitä kaikkein parhainta laatua kuitenkaan. 😀
Oon myös aika tarkka syynäämään vaatteiden tuotetietoja (jo työnikin puolesta) ja oon systemaattisesti jättänyt jokaisen yli 10% akryylia sisältäneen neuleen kaupan henkariin. Eipä sillä, että kaupoissa tulis kovin usein kierreltyäkään, sillä kun kerralla on ostanut vaikkapa sen hyvän neuleen jota huoltaa oikein, niin ei tarvi joka syksy/talvi käydä ostamassa uutta nyppyyntyneen tilalle. 🙂
Eikö ole aika uskomatonta! Hyvä että meitä on useampi joka hämmästelee. Tiedän kyllä, että minä käytän vaatteeni tavallistakin pidempään; mies on jo pari talvea sanonut, että eräs takkini on kauhean näköinen. Onhan se ruma ja kulahtanut, mutta ei varsinaisesti rikki… Rönttävaatteeksi siis sopiva, tosin sellaisia rönttähommia on kaupunkilaisella kerrostaloasujalla aika vähän.
Kiitos tästä postauksesta. Oon nyt itsekin ollut sillä mentaliteetilla, että vaatteet kulutetaan loppuun. Itse olen lähinnä kirpparilta muutenkin ostanut vaatteet alkkareita ja semmoisia lukuun ottamatta. Suutaria enkä räätäliä ole tosin käyttänyt, vaan haaroista ratkenneet farkut ovat menneet kierrätykseen tai leikattu shortseiksi. Pitäisi ehkä ruveta käyttämään vaatteita ompelijalla, kiitos muistutuksesta. 🙂
Haaroista ratkenneet farkut on kyllä vaikea korjattava, varmaan myös ammattilaiselle. Ainakaan niin ettei se näy. Olen viime aikoina yrittänyt etsiä paksumpaa farkkukangasta, sillä ohut kangas kuluu tietenkin nopeammin rikki!