Haluatko tehdä merkityksellisiä ekotekoja?
Haluatko tehdä ympäristöystävällisiä valintoja? Keskitymme mieluusti pieniin ja helppoihin asioihin, tietenkin. Kuten vaihtamaan naamarasvan kierrätyspurtelon tai valitsemaan vähemmän vettä kuluttaneella tekniikalla valmistetun t-paidan. Siinä ei ole mitään huonoa, että valitsee vähän paremmin, mutta isossa kuvassa olisi hyödyllisempää pistää muutama iso asia kuntoon.
Kutakuinkin kaikista ostamistamme tuotteista ja palveluista syntyy päästöjä. Puhutaan hiilijalanjäljestä, eli jonkin tuotteen/palvelun tuottamista kasvihuonepäästöistä (joskus pelkistä hiilidioksidipäästöistä, mutta yleensä muut kasvihuonekaasupäästöt on laskettu hiilidioksidiekvivalentteina) eli kuinka suuri ilmastovaikutus jollain tuotteella on.
Kuluttajan pitäisi miettiä hiilijalanjälkeä kuluttamiensa tuotteiden ja palveluiden kautta. Jos näet jossain eri aluiden (maiden) välisiä vertailuja, kannattaa pitää mielessä, että kiinalainen tehdas saattaa tuottaa tavaraa sinun käyttöösi. Vaikka se on Kiina, joka niitä hiilidioksidipäästöjä tupruttelee, niin tietyn tavaran kohdalla voit laskea sen ihan omaan pussiisi.
Pelkkä hiilijalanjälki ei kerro kaikkea
Hiilidioksidipäästöjen pienentäminen on aina hyvä juttu, vaikka se ei tietenkään kerro koko totuutta tuotteen ympäristöystävällisyydestä: kuluttaako se vaikkapa vettä seudulla, jossa siitä on muutenkin huutava pula tai tuhoaako luonnonmonimuotoisuutta tärkeällä aluella. Esimerkiksi autojen polttoaineiden kohdalla on herätty siihen, että vaikka diesel-autot saattavat tuprauttaa vähemmän hiilidioksidia ilmaan bensa-autoihin verrattuna, niin typpi- ja pienhiukkaspäästöt ovat suuria.
Suomalaisen kuluttajan hiilijalanjälki on ollut 2000-luvulla noin 10-12 tonnia (hiilidioksidiekvivalentteina). Asuminen haukkaa ison osan, noin 30 prosenttia. Liikkumiseen ja ruokaan menee kumpaankin viidennes. Loput noin 30 prosenttia on kaikki muu. Eli kannattaa miettiä kolmea erikseen mainittua: asuminen, liikkuminen ja ruoka.
Mieti miten asut
Asumisen hiilijalanjälkeä voi pienentää valitsemalla ympäristöystävällisesti tuotettua sähköä ja vaihtamalla lämmitysmuodoksi maalämmön. Lisäksi teettämällä taloon energiakartoituksen ja parantamalla energiatehokkuutta, saa leikattua jalanjälkeä kovasti. Ensimmäiseen voi vuokralla asuvakin vaikuttaa. Lisäksi on hyvä miettiä myös sitä, että kolme ihmistä 50 neliön asunnossa on mitä todennäköisemmin ympäristöystävällisempää kuin kolme ihmista 250 neliön talossa.
Miten liikut?
Liikkumisessa oman auton käyttö työmatkoilla tekee suuren osan jalanjäljestä: voitko pitää kerran viikossa etäpäivän tai kulkea kesäkaudella fillarilla? Edes yhtenä päivänä viikossa? Pitkällä tähtäimellä voi miettiä, että voisiko seuraavan auton polttoaine olla nykyistä ympäristöystävällisempi. Ja taas: pieni perheauto kuluttaa yleensä vähemmän kuin suuri katumaasturi. Lomamatkoille lentämistä olisi hyvä miettiä tarkasti: toisinaan junallakin pääsee. Voisiko vuodessa pitää yhden pidemmän loman lentomatkan päässä kolmen lyhyen sijaan? Voisiko joka toinen vuosi lomailla Suomessa?
Mitä lautasellasi on?
Ruokavaliolla on ehkä helpoin ja nopein tehdä muutoksia näistä kolmesta. Vähennä lihan, etenkin naudan kulutusta, vaihda se vaikka (kestävästi kalastettuun) kalaan tai palkokasveihin. Älä heitä ruokaa menemään. Voisitko syödä kesällä itse kasvattamaasi tai keräämääsi tai kalastamaasi ruokaa?
Vaikka turhia muovipusseja ei tietenkään kannata kaupasta ostaa/ottaa eikä niitä saa missään nimessä heitellä luontoon, niin pelkästään muovipusseja välttelemällä ei maailmaa pelasteta. Vuotuiset hiilidioksidipäästösi vastaavat noin 300 000 muovikassin päästöjä: eli tärkeämpää on siis miettiä, mitä sinne kassiin laitat, millä kuljetat sen kassin ja minkälaiseen kotiin sen kuljetat.
Lisää vinkkejä WWF:n ja Helsingin yliopiston raportista Suomalaisen vaikuttavimmat ilmastoteot.