Mikä jäteasioissa on olennaista?

Mikä jäteasioissa on olennaista?

Kannattaako muovinen jogurttipikari polttaa energiaksi? Vai lajitella erikseen ja kierrättää uusiksi muovipusseiksi? Onkohan tämä teepussi biojätettä?

Jäte. Roska. Haluat olla ympäristöystävällinen, mutta mikä on olennaista. Oletko tehnyt kaikkesi, kun tunnollisesti kierrätät kaiken syntyvän jätteen? Oikeasti jäteasioiden miettiminen alkaa jo siinä vaiheessa, kun olet hölläämässä kukkarosi nyörejä.

EU:n tasolla on mietitty direktiivi, jätehierarkia, joka määrittelee, mikä on tärkeysjärjestys jätekysymyksissä. Hierarkiassa on viisi tasoa ja valotan sitä tässä viiden postauksen sarjassa. Tämän ensimmäisen postauksen ydin on:

Jätteen määrän vähentäminen on kaikkein olennaisinta

Jäte eli roska on mitä tahansa, minkä heität pois käytöstä. Eli toisinpäin ajateltuna: jokainen esine, tavara ja asia, jonka ostat tai otat vastaan, on jonain päivänä jätettä. Se voi olla jätettä jo siinä vaiheessa, kun olet vielä kaupan eteisessä (suklaapatukan kääre) tai vasta satojen vuosien päästä (perintökoru, joka kulkeutuu suvussa eteenpäin).

Sisään kannetussa tavarassa on olennaista on siis se, että ostat mahdollisimman vähän, vain tarpeeseen ja mahdollisimman pitkään kulutusta kestävää. Useimmiten nämä kaksi asiaa ovat myös keinoja parantaa oman elämänsä laatua, eli kyse ei ole oman elämän ankeuttamisesta.

  • Osta ruokaa, jonka syöt kaiken.
  • Osta kosmetiikkaa, jonka käytät kaiken.
  • Osta harkiten vaatteita, joita varmasti pidät ja jotka kestävät pitkään hyvinä (eli ovat laadukkaita).
  • Harkitse tarkkaan ostamasi elektroniikka, uusia malleja tulee markkinoille jatkuvasti: et ikinä voi omistaa kaikkein uusinta mallia kaikesta. Onko vanha puhelimesi/telkkarisi/tablettisi/tietokoneesi vielä niin käyttökelpoinen, että voisit lykätä uuden hankintaa vielä hetken. Kuukauden, puoli vuotta, vuoden tai kaksi? Tarvitset niitä elämäsi varrella useita, ja jos venytät hankintaväliä, niin tarvitset vähemmän. (Toki joskus laitteet, kuten autot tai ikivanhat pakastimet, kuluttavat esimerkiksi niin paljon energiaa, että vaihtaminen voi olla ympäristön kannaltakin järkevää.)
  • Tarvitsetko härveliä ollenkaan? Voisitko lainata tai vuokrata ompelukoneen, pistosahan, sukset tai moottoripyörän?

Konmaria mukaillen: osta vain tavaroita, joista on sinulle iloa pitkään. Jos ei ole varaa ostaa laadukasta nyt, säästä ja osta myöhemmin. Laadukkaissa tavaroissa on se mukava puoli, että vaikka kyllästyisitkin asioihin nopeasti, niin niillä on yleensä jonkinlainen jälleenmyyntiarvo. Halpisrytkyä ei kukaan halua kolmen pesun jälkeen, mutta puolivuosisataa vanha mekko voi olla hyvinkin hintava, sama pätee huonekaluihin ja lyhemmällä aikajänteellä jopa elektroniikkaan.

Tämän päivän ongelma on se, että aina ei tiedä, mikä on laadukasta. Yleensä voi rajata pois ne kaikkein huonolaatuisimmat, mutta lopuista ei tiedä etukäteen. Jos vertailun ja arvioinnin jälkeen huomaa pienen käytön jälkeen, että surkeahan tämä olikin, niin sitten pitää valittaa: vie tavara takaisin kauppaan, lähetä valmistajalle sähköpostia ja huuda sosiaalisessa mediassa: vaadimme laadukkaampia tuotteita, vaadimme vähemmän jätettä.

Seuraava osa tulee ensi maanantaina. Sitä ennen keskustellaan viikonloppuna jostain ihan muusta.

Pysy mukana ja seuraa Pyjamapäiviä facebookissa, twitterissä tai bloglovinissa tai tilaa postaukset sähköpostiisi sivupalkin nappulasta.

Sarjan muut postaukset (lisätty 5.11.2017):

2. Onko se vielä käyttökelpoinen?

3. Lajittele ja kierrätä

4. Kun jätteiden kierrätys epäonnistuu

5. Jätteitä ei viedä kaatopaikalle

 

TallennaTallenna

2 Replies to “Mikä jäteasioissa on olennaista?”

  1. Kiitos Kaisa kommentista ja linkkauksesta! Blogisi vaikuttaa kiinnostavalta. Pistän lukulistalle. 😀

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: