Miten toimia, jos identiteettivaras iskee?

Miten toimia, jos identiteettivaras iskee?

Identiteettivarkaudet ovat kasvaneet räjähdysmäisesti. THL on juuri kämmännyt ja levittänyt 6000 ihmisen henkilötietoja. Hesarissa oli talvella juttua identiteettivarkauksista (maksumuurin takana €) ja esimerkkinä nainen, jonka katala poikaystävä väärinkäytti pankkitunnuksia, jotka oli saanut käyttöönsä. Erittäin ikävä juttu, mutta pelottavaa on se, että ei rikollinen tarvitse edes pankkitunnuksia väärinkäytöksiin. Siihen riittää pelkkä henkiötunnus. Oikeasti. Netistä voi tilata pelkällä henkilötunnuksella laskulle yhtä sun toista, ja vielä lähettää tuotteet mihin tahansa osoitteeseen. Minulle kävi näin viime talvena ja asia on viimein etenemässä syyttäjälle.

Ja mitä henkilötunnuksiin tulee, niin sellaisen käteen saaminen on todella helppoa. Kuten vaikka viime talvena Hesarissa kirjoitettiin liittyen pääministeri Sipilän lentolupatietojen ”urkintaan”Henkilötunnusten hankkiminen on toimittajien normaalia tiedonhankintaa. … Sipilän henkilötunnuksen käsiin saaminen on tuskin ollut erityisen vaikeaa, sillä henkilötunnuksen voi löytää monista erilaisista dokumenteista.

Tavallisen ihminen henkilötunnuksen voi kuulla hammaslääkärin tiskillä, löytää postilaatikosta tai paperinkeräyslaatikosta. Tai saada käsiinsä tietovuodon seurauksena. Ne ovat poliisin mukaan ihan käypää kauppatavaraa rikollisten keskuudessa.

Identiteettivarkaus on lisätty lakiin vasta vuonna 2015, ja niiden määrä kasvaa räjähdysmäisesti. Vuonna 2015 rikosilmoituksia tehtiin reilut 500 ja viime vuonna 3300. Yleensä ne nivoutuvat johonkin toiseen rikokseen, kuten petokseen tai kunnianloukkaukseen. Identiteettivarkauden ja petoksen uhri huomaa rikoksen siitä, että kotiin tulee lasku tuotteesta, jota ei ole tilannut.

Mitä teet, jos näin käy? Apua saa rikosuhripäivystyksestä ja sen nettisivuilla on ohjeet. Älä missään tapauksessa maksa laskua. Tee rikosilmoitus. Se kannattaa käydä tekemässä henkilökohtaisesti poliisilaitoksella, tulee nopeammin käsiteltyä. Toki sen voi myös tehdä netissä. Rikosilmoituksen tehdessäsi saat tutkintanumeron. Soita laskun lähettäneeseen paikkaan ja ilmoita tekemästäsi rikosilmoituksesta ja anna tutkintanumero. Jos laskun lähettäjä on eri (eli ns. laskun välittäjä, kuten Klarna), niin ilmoita myös nettikauppaan, josta ostos on tehty. Jokaisesta uudesta petoksesta pitää tehdä uusi rikosilmoitus ja uutta rikosilmoitusta tehdessä kannattaa mainita se ensimmäisen ilmoituksen tutkintanumero.

Tee luottokiellot Asiakastieto Oy:lle ja Bisnode Oy:lle. Ensimmäinen maksaa parikymppiä ja on voimassa kaksi vuotta, jälkimmäinen on ilmainen, mutta se pitää tehdä etanapostilla. Nämä voit tehdä, vaikka identiteettiäsi ei olisi varastettukaan! Jos et tarvitse jatkuvasti luottoja ja pikavippejä, ei liene haittaa vaikka ne tekisi varotoimeksi. Lisäksi saat sieltä todistuksen, jonka avulla voit tehdä luottosopimuksen, jos sellaista tarvitsee. Myös laskunvälittäjää voi kieltää myymästä henkilötunnuksellasi mitään, senkin voi yrittää tehdä, vaikka ei olisi uhriksi joutunutkaan.

Miten suojautua identiteettivarkaalta? Älä sano henkiötunnustasi ääneen missään niin, että kukaan ulkopuolinen voi sen kuulla. Hävitä henkilötietosi sisältävät asiakirjat tietoturvajätteenä (jos vaikka työpaikallesi saa viedä) tai polttamalla (vaikka kesämökin saunassa). Luonnollisesti kannattaa pitää myös henkilöllisyystodistukset, pankkitunnukset ja luottokortit tunnuslukuineen varmassa tallessa.

Ja sittenkin jää vielä netissä vaanivat rikolliset ja huolimattomat viranomaiset. Mielestäni systeemiä pitäisikin muuttaa niin, että pelkällä henkilötunnukselle ei pitäisi saada tilattua mitään. Sitähän ei ole tarkoitettu henkilön tunnistamiseen, vaan yksilöintiin. Verkkokaupat? Politikot? Hoi, nyt pitää toimia!

Kuva Pixabay

 

Tykkäsitkö jutusta? Näytä se: jaa somessa ja pistä Pyjamapäivät seurantaan vaikka facebookissa.

One Reply to “Miten toimia, jos identiteettivaras iskee?”

  1. Eduskunta ei ehdi käsitellä tämänkaltaisia asioita, sillä kansanedustajilla on koko ajan niin paljon tärkeämpää meneillään. Viimeiset kaksi vuotta kiireinen kansanedustuslaitos on käyttänyt mm. sen miettimiseen, voidaanko A-kaljaa myydä maitokaupassa vai pitäisikö keskikaljaa lantrata entisestään.

    Asia on niin tärkeä, että sitä mietittäneen vielä seuraavat kaksi vuotta, jolloin muulle lainsäädäntötyölle tuskin jää aikaa.

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: