Oletko herännyt vähentämään ruokahävikkiä?

Oletko herännyt vähentämään ruokahävikkiä?

Heitämme keskimäärin 23 kiloa ruokaa menemään per nuppi. Eli kolmen hengen perhe heittää joka viikko 1,2 kiloa ruokaa roskiin (tai no, toivon mukaan edes biojätteeseen). Ruokaa, joka on ollut alunperin syömäkelpoista. Tämän verran syntyy hävikkiä pelkästään ihmisten kodeissa; kaupat, ravintolat ja teollisuus tuhlaa myös oman osansa, mutta kotitaloudet ovat suurin tuhlaaja.

Samaan aikaan jotkut nurisevat, miten kallista ruoka on. Eihän se voi olla kallista, jos sitä on varaa heittää roskiin! Ja kuten aina, nuo luvut ovat keskiarvoja: joissain perheissä ei hukkaan mene käytännössä mitään ja toisissa sitten sikaillaan sitten urakalla.

Ruoan ilmastovaikutukset ovat kovat ja roskiin heitettyyn ruokaan on tuhlattu resursseja aivan turhaan. Globaalisti laskettuna jopa 30% ruoasta menee hukkaan. Sillä on jo merkitystä nälän taltuttamisen kanssa.

Minua suututtaa joka kerta, jos heitän jotain ruokaa menemään, vaikka yritän minimoida ruokajätteen määrän. Toisinaan hedelmät pilaantuvat nopeammin kuin arvaakaan. Aikuiset syövät kyllä lautasensa tyhjäksi, mutta lapsen lautaselta toisinaan tähteitä jää: jo valmiiksi ylipainoisena ihmisenä en viitsi ylimääräistä ruokaa itseeni tunkea, mutta kasvikset syön pois. Joskus lautasen voi palauttaa jääkaapin ja mikron kautta takaisin pöytään seuraavalle aterialle.

Ylijäämäpuurosta paistan toisinaan lettuja, joskus teen sämpylöitä. Tortillaletuista loput pakastimeen ja eilenkin mies heitti puolikkaan purkin tacokastiketta tomaattikeittoon. Riisistä tulee ihanaan paistettua riisiä (lisää vain porkkanasuikaleet ja munaa), paistetut perunat sopivat vaikka salaatin kaveriksi. Ylijäämäkermat pyrin pitämään mielessä, kun teen seuraavaa ruokaa. Jos jokin uhkaa mennä vanhaksi: päiväys lähestyy tai tehtyä ruokaa jää yli, niin se menee pakastimeen. Meillä onkin säännöllisesti jämäpäiviä, jolloin syödään ruokaa pakastimesta. Eikä ole ollenkaan hullua, että perheenjäsenet syövät eri ruokaa samalla aterialla. Vähän kuin ravintolassa olisi. 😉

Ruokahävikin vähentäminen ei ole mitään rakettitiedettä: monesti riittää, kun vähän herää siihen. Kotona ei tarvitse säilyttää valtavia määriä ruokaa, etenkin jos asuu kaupungissa kauppojen lähellä. Pakastin on oiva apu. Kun joku on menossa vanhaksi, niin kannattaa reagoida heti: leikkaa hedelmästä pala pois, loppu on syötävää tai laittaa viimeistä käyttöpäivää käyvän heti pakastimeen eikä huomenna.

Jos asut/olet pääkaupunkiseudulla, niin huomenna on Hävikkifestarit Teurastamon pihalla ja Kellohallissa. Ohjelmassa vaikuttaisi olevan asiaa ja hyvää ruokaa. Ei voi olla huono tapahtuma!

Lisätietoa ruokahävikistä Saa syödä -sivuilta.

 

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: