Pissasta kaljaa?
Ympäristöasioissa ongelma on toisinaan se, että asiat ovat väärässä paikassa. Toiset hukkuvat tulviin, toiset kuolevat janoon. Suomessa peltoja ojitetaan liian veden vuoksi, toisaalla kastellaan melkein viimeisillä vesipisaroilla. Liika fosfori rehevöittää Itämerta, pelloille sitä pitää kantaa kaksin käsin keinolannoitteena.
Kiertotalous tai ainakin kiertävämpi talous, on tavoittelemisen arvoinen juttu kaikkialla. Ravinteiden kierto on yksi asia: peltoon laitetaan muun muassa fosforia, typpeä ja kaliumia, jotta kasvit kasvaisivat mukavasti. Ja kas, ne samat typet, fosforit ja kaliumit tulevat ruoansyöjästä ulos pissana ja vielä sopivassa suhteessa ja vielä kasveille sopivassa muodossa! Typestä meillä ei ole pulaa, mutta sen typpilannoitteen valmistamiseen kuluu energiaa eli ilmastokysymys sekin. Fosforista sen sijaan alkaa jossain vaiheessa olla pulaa. Lisäksi sinne tänne ällöttävästi ruikkivat miehetkin voisi valjastaa hyötykäyttöön.
Tuntuukin hölmöltä, että virtsat laimennetaan jätevesiin (vuorokaudessa tulee litra, pari virtsaa ja käytämme kodeissamme noin 150 litraa vettä) ja sitten työllä ja tuskalla puhdistetaan ne sieltä pois: typpi vapautetaan ilmaan ja fosfori saostetaan niin, että kasvien on sitä vaikea hyödyntää. Jäteveden typestä valtaosa on peräisin juuri pissasta ja fosforistakin puolet.
Kaikki asiat eivät olleet ennen todellakaan paremmin, mutta maatalous on toki käyttänyt aiemmin käymäläjätteet lannoitukseen.
Suomessa tehtiin hiljattain tutkimusta erilliskerätyn virtsan käytöstä lannoitteena (Ylen uutinen aiheesta). Pissaa kerättiin muun muassa festareilla ja testattiin ohrapelloilla. Hyvin kasvoivat, sillä virtsa on oikein käytettynä hygieeninen ja turvallinen lannoite. Samaa tehtiin Tanskassa ja siellä pienpanimo osasi asian markkinoidakin: kaljanjuojien pissat kiertoon ja kasvatetusta ohrasta saatiin 60 000 pulloa olutta. 🙂
Ainoa huolenaihe voisi olla pissan sisältämät lääke- ja huumausaineet, sillä nauttimistamme lääkkeistä 10–90 prosenttia hulahtaa sellaisenaan elimistömme läpi virtsaan. Tutkimusten mukaan ne eivät näyttäisi siirtyvän kasveihin. Alkoholista ei ole huolta, sehän palaa elimistössämme. Sen sijaan kahvin kofeiini päätyy myös virtsaan lääkkeiden tavoin, mutta tuskin siitäkään huolta on. Asioita tutkitaan edelleen.
Sääntö-Suomelle ja EU:lle irvaillaan välillä, ja tässä se taas iskee: virtsaa ei nimittäin saa nykysäädösten mukaan käyttää (kaupallisena) lannoitteena. Muutama mutka kuulemma asiassa on, mutta toivon mukaan saadaan lainsäädäntöä järkevöitettyä pian. Sitten tietysti tarvitaan sitä erilliskerättyä virtsaa.
Mutta kesämökkiläiset hoi, omia viljelmiä voi hyvinkin lannoittaa virtsalla. Kotipuutarhuria neuvotaan seisottamaan pissaa kuukauden verran ennen käyttöä, jotta mahdolliset mukaan livahtaneet ulosteperäiset bakteerit tuhoutuvat, kun pH nousee. Tarkemmat ohjeet kuivakäymäläyhdistys Huussin sivuilta.
Kuva: Pixabay