Entä jos yritykset lisäisivät hyvinvointia?

Entä jos yritykset lisäisivät hyvinvointia?

Sähköpotkulautailijat tukkivat päivystykset, maailman meret täyttyvät muovista, kännyköiden metallit revitään uiguurien selkänahasta, roskaruoka tekee meistä lihavia, uutisotsikkojen klikkailu vie keskittymiskyvyn, some mielenterveyden ja netflix yöunet. Työ uuvuttaa böörnauttiin tai ainakin sen partaalle.

Yritykset pyörittävät maailmaa ja tuottavat siinä sivussa kaikenlaista kurjuutta. Taloustieteen termi negatiivinen ulkoisvaikutus tarkoittaa sitä, että yrityksen toiminnasta aiheutuu jollekin kolmannelle osapuolelle haittaa: yhteiskunta joutuu maksamaan sairaalakuluja, tai ympäristö pilaantuu. Haittaa syntyy myös yritysten asiakkaille itselleen sekä muille sidosryhmille kuten työntekijöille ja hankintaketjussa mukana oleville: niille uupuneille asiantuntijoille ja kaivosten orjille.

Ei tämä näin voi mennä. Talous on rikki.

Olen opiskellut yliopistoaikoinani kansantalouden perusopinnot. Muistan, että peruskurssi alkoi kysynnän ja tarjonnan käsitteistä. Piirrettiin käppyröitä ja taustalla oli ajatus rationaalisesta kuluttajasta, joka maksimoi oman hyötynsä. Haha. Koko homma vaikutti järjettömältä: eihän ihminen ole kuluttajana(kaan) rationaalinen, järkevä. Kyllä iso osa hankinnoista sahaa ihmisen omaa oksaa tavalla tai toisella.

Yritykset päättävät, mitä ostetaan

On naiivia väittää, että kuluttajat toimisivat täysin oman tahtonsa mukaisesti, omaa parastaan ajatellen. Moni ihminen väittää, että mainonnalla ei ole häneen vaikutusta. On vuosikausien tuotekehitystyön tulosta saada markkinoille juuri oikeanlaisia tuotteita, esimerkiksi yhdistelmiä rasvaa, suolaa ja makeutta, pehmeyttä ja rapeutta, juuri oikeanlaisessa ympäristössä, juuri oikealla tavalla tarjoiltuna. On erittäin vaikea löytää herkullista ravintolapäivällistä, jossa olisi suolaa, rasvoja, kuituja ja kaloreita terveyden kannalta optimaalisesti. Ei siis ole mikään ihme, että ihmiset eivät syö terveellisesti tai nuku ja liiku riittävästi, kun yritykset ovat muokanneet yhteiskunnasta sellaisen, että oman terveyden vaaliminen on niin vaikeaa. Sama päätee myös eettisiin ja ympäristöystävällisiin valintoihin; ei niitä ole juuri olemassakaan.

Yrityksen tehtävänä on tuottaa voittoa osakkeen omistajille, se lukee osakeyhtiölaissakin. Ja näin yritykset tietysti toimivat. Eivät ne halua meidän olevan terveitä ja tyytyväisiä: ne haluavat meidän syövän mahdollisimman paljon hampurilaisia, ajavan mahdollisimman paljon sähköpotkulaudoilla ja viettävän mahdollisimman paljon aikaa somessa. Tottakai jokunen yritys myy terveellisempiä ruokia tai hiljaisuusretriittejä. On projekteja, joissa lasketaan yritysten nettovaikutuksia yhteiskuntaan ja kannustetaan olevaan vastuullisia. Mutta yritysten tehtävänä on tuottaa voittoa omistajilleen.

Kun yhteiskunta ratkoo ongelmia

Kaikista asioista ei syyllistetä yksilöitä ja yllättäen niistä yksi on muoviroskat. Voisi jopa kuvitella, että olisi helpompi olla heittelemättä roskia rannoille kuin väistellä epäterveellisiä ruokia, mutta EU on päättänyt suitsia muoviroskaamista direktiivillä. Kertakäyttömuovituotteisiin eli esimerkiksi pilleihin, ruokapakkauksiin, tamponeihin ja vanupuikkoihin liittyvä direktiivi on naurettavan sekava. Niin käy aina, kun jotain aletaan suitsia: markkinoilla olevia tuotteita on miljoona ja johonkin se rajaa pitää vetää. Niinpä vuoden päästä litran maitopurkissa korkin pitää pysyä kiinni pakkauksessa.  Sen sijaan vastaavassa mustikkakeittopurkissa ei tarvitse. Samaa direktiiviä on surulliset kilpikonnat pakkausten kyljissä; miten ne muuttivat sinun elämääsi?

Lainsäätäjät vaikuttavat idiooteilta ja yritykset kiukuttelevat uusien sääntöjen edessä. Oikeastihan ongelma oli yritysten: jos ei onnistu myymään ruokaa niin, etteivät asiakkaat heittele roskia luontoon, niin sen pitäisi olla yritysten tehtävä ratkaista ongelma. Onko se sitten noutoruoan myynnin lopettaminen vai rantojen siivouksen maksaminen? Ongelma on tietenkin myös se, että kollektiivisesti on vaikea toimia. Ei se lihominen tai roskaaminen juuri meidän tuotteista johdu.

Miksi yritykset on olemassa?

Osoitamme mieluusti sormella yrityksiä. Niin pitääkin. Mutta voisiko sormella osoittaa myös tätä systeemiä, jonka olemme rakentaneet? Entä jos osakeyhtiölaissa lukisikin, että yrityksen tehtävä on tuottaa hyvinvointia yhteiskuntaan? Entä jos yrityksen pitäisi tuottaa hyvinvointia asiakkailleen, työntekijöilleen, omistajilleen ja kaikille sidosryhmille? Millainen maailma meillä silloin olisi? Olisiko tällaisen ajatuksen ympärille helpompi rakentaa kestävämpi yhteiskunta?

Olisiko maailma aivan toisenlainen. Kun asiaa alkaa pohtia, niin huomaa nopeasti, että kaikki työ ei ole arvokasta eikä monien yritysten pitäisi olla olemassakaan.

Ei tämä mikään ratkaisu ole, pikemminkin kysymys. Erityisen vaikeaa muutos olisi siksikin, että emme me ihmiset luovu jo markkinoille tulleista tavaroista ja palveluista, olivat ne kuinka haitallisia tahansa.

Tiedän, että tällaisen ajatuksen voi helposti teilata naiivina haihatteluna ja huutaa ”kommunisti”. Mutta kyllä asiaa sietää miettiä. Etenkin kun ympärille katsoessa on täysin selvää, että nykyinen meno ei toimi.

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: