Puhutko kestävästä kehityksestä vai ilmastokriisistä?

Puhutko kestävästä kehityksestä vai ilmastokriisistä?

Ai ilmastotekoja? Joo, kyllä meillä on otettu kestävä kehitys huomioon ja kierrätys on meille todella tärkeää.

Ilmastoteot ja kestävä kehitys eivät ole sama asia.

Kestävä kehitys -termi keksittiin yli 30 vuotta sitten. Kuten nuorimmat meistä ovat jo koulussa tankanneet, se tarkoittaa sellaista kehitystä, jossa otetaan yhtäläisesti huomioon taloudelliset, sosiaaliset ja ympäristönäkökulmat. Tarkoitus on tyydyttää nykyisin elävien ihmisten tarpeet, mutta kuitenkaan vaarantamatta tulevien sukupolvien mahdollisuuksia. YK on listannut 17 kestävän kehityksen tavoitetta ja tämä listaus tunnetaan nimellä Agenda 2030.

Törmään jatkuvasti siihen, että puhuja piirtää yhtäläisyysmerkit ilmastotekojen ja kestävän kehityksen välille. Ne eivät ole sama asia.  Väitän, että on haitallista piirtää noita yhtäsuuruusmerkkejä. Väitän, että se on haitallista sekä ilmastokriisille että kestävän kehityksen edistämiselle.

Yllä näet Agenda 2030 -tavoitteet. Kuten huomaat, siellä on lukuisia tavoitteita, jotka eivät suoraan liity ilmastokriisiin. Tietenkin maailma on monimutkainen ja todellisuudessa lukutaito tai tasa-arvo linkittyvät ilmastokriisiinkin, etenkin väestönkasvun kautta. Ne ovat kuitenkin omia itsellisiä tavoitteitaan. Kestävän kehityksen nimissä tavoitellaan ja pitää tavoitella ruokaa, koulutusta, rauhaa ja tasa-arvoa jokaiselle. Ne ovat tärkeitä tavoitteita ihan itsessään, ilman linkitystä ilmastokriisiin. Tätä ei tapahdu, jos organisaation kestävän kehityksen linjauksissa muistetaan vain ilmasto. Vaadin, että jokainen, joka sanoo tekevänsä ”kekeä”, kertoo, minkä tavoitteiden eteen se tekee työtä. ”Meillä on kestävä kehitys huomioitu” -kommentti vaatii listan, minkälaista työtä minkäkin tavoitteen eteen tehdään. Jos tehdään pelkästään ilmastotekoja, silloin ei puhuta kestävästä kehityksestä.

Eikö sitten ole hyvä ilmastokriisille, että se vie keke-keskustelua? En näe sitäkään hyvänä asiana. Kun kuitenkin muistetaan, että listalla on muitakin tavoitteita, ei ilmastokriisiä voi asettaa samalle viivalle. Agenda 2030 -ruudukossa jokaisella tavoitteella on samankokoinen laatikko, ja se vie meitä harhaan. Meidän on tärkeää ratkaista maailman (ja Suomenkin) köyhyys- ja tasa-arvo-ongelmat, siitä ei ole puolta sanaa. Mutta. Ilmasto- ja tässä kohtaa nostan rinnalle myös toisen kriisin – ja biodiversiteettikriisi ovat vielä oman luokkansa ongelmia. Ilmasto- ja biodiversiteettikriisi uhkaavat ihmiskunnan olemassaoloa. Kaikille ihmisille on taattava koulutus, ruokaa, tasa-arvoa ja puhdasta vettä, jotta tällä pallolla olisi inhimillistä elää.

Ilmastokriisi ja biodiversiteettikriisi on ratkaistava, jotta tällä pallolla voisi ylipäätään elää.

PS. Kierrätys Suomessa ei ole enää ilmasto- tai keketeko. Se on jo ihan perusjuttu, jonka oletamme kaikkien tekevän. On jo vähän noloa nostaa se esiin, jos joku kysyy miten teet yhteiskunnasta kestävämpää. On aika nostaa tasoa.

 

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: