Lasinkeräykseen saa laittaa vain pakkauslasia

Lasinkeräykseen saa laittaa vain pakkauslasia

Jos olet jo pitkään lajitellut jätteesi, niin olet huomannut, että lasin lajitteleminen on vuosien varrella muuttunut. Muistan, että parikymmentä vuotta sitten torin laidalla oli kaksi pömpeliä: värillinen toiseen ja kirkas toiseen. Myöhemmin keräyslaatikot tulivat taloyhtiöihinkin, ja sinne sai laittaa monenlaista lasia.

pyjamapaivia_mocktail

Pari vuotta sitten lasinkierrätys muuttui. Lasinkeräyslaatikoihin saa laittaa vain pakkauslasia eli lasipulloja ja -purkkeja, kirkkaat ja värilliset sekaisin. Keräykseen ei saa laittaa mitään erikoislasia: kuten juomalaseja tai uunivuokia. Ei myöskään erikoislasista tehtyjä pakkauksia, kuten hajuvesipulloja. Ne kaikki kuuluvat sekajätteeseen. Erään dödön kohdalla törmäsin siihen, että sen pakkaus oli lasinkeräykseen sopivaa, joten kosmetiikan osalta kannattaa kysyä. Kunpa olisi laki, joka velvottaisi laittamaan lajitteluohjeet pakkauksiin.

Muutokset lasin lajittelussa johtuvat siitä, että lasipakkauksia hyödynnetään nykyään uusien lasipakkausten valmistuksessa. Suomessa tällaista toimintaa ei ole, joten lasi viedään Eurooppaan, esimerkiksi Britanniaan. Hesarissa oli kesäkuussa juttu lasipurkin matkasta uudeksi lasipakkaukseksi.

Lasi vai muovi?

Monet ilmeisesti mieltävät lasin ekologisemmaksi materiaaliksi kuin muovin. Asia ei ole ollenkaan mutkaton. Riippuu kovasti mistä tavarasta puhutaan. Sekä lasinen että muovinen pakkaus voidaan kierrättää: ensimmäisestä tehdään pakkauksia, jälkimmäisestä esimerkiksi muoviputkea. Kosmetiikan osalta toki lasiset pakkaukset eivät ole kierrätettäviä, jos ovat jotain erikoislasia. Lasi painaa muovia enemmän, joten sen kuljetuskustannukset ovat isommat. Tietyissä tilanteissa lasi menee helpommin rikki. Kotona ruoansäilytyksessä tai juomapullona lasi on usein miellyttävämpi. Mutta kun puhutaan ruoasta, niin yksikin hippunen hukkaan mennyttä ruokaa on suurempi ympäristösynti kuin muovinen pakkaus.

Eli muovia tai lasia, tärkeintä on ostaa vain tarpeeseen, käyttää huolella loppuun asti ja huolehtia lajittelusta. Ja panttipullot tietenkin kauppaan takaisin!

 

 

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: